21 Mart 2015 Cumartesi

MAYALI PASTANE POĞAÇASI

Merhaba, pastane poğaçası yapmak istedim. Araştırdım. İnternette rastladım bu tarife .
Denedim ve Eşim bayıldı. Ölçüler birebir uyuyor ve gerçekten lezzetli bir poğaça oluyor. Yalnız ben ve ablam yaş mayanın daha lezzetli olduğunu düşünüyoruz. Piştikten sonraki buram buram mayalı kokusu daha güzel gibi geliyor bize.

MALZEMELERİ:


  • 4 Su Bardağı Un
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Su Bardağı Ilık Su (Mayayı ıslatmak için)
  • 1 paket isteğe bağlı Yaş ya da Kuru Maya
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Şeker (Maya için)
  • Üzerine sürmek için Yumurta Sarısı
  • İçi için peynir, maydanoz karışımı
  • Üzeri için Çörek Otu ve Susam

YAPILIŞI:

  • Mayayı şeker ve 1 bardak ılık suda eritip 10 dakika kadar bekletelim.
  • Un, sıvı yağ, yumurta, tuz ve mayalı suyu ekleyip hamurumuzu yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıp, 20 dakika kadar dinlendirelim. Bezeler kabarmaya başlayacaktır.
  • Bezeyi avucumuzun içinde açıp, ortasını çukurlaştırıp, bu çukura peynirli harcımızı koyarak ikiye katlayalım. Katlanan hamurun tam ortasına bastırıp uçların dudak şeklinde olmasını sağlayalım. Uçları biraz açık olacak.
  • Pişirme kağıdı kullanmak pratik oluyor. Tepsiye dizip, üzerlerine yumurta sarılarını sürüp, çörek otu ve susamlarını serpip, orta kısmını kabarmasın diye çatalla çizerek pişirmeye hazır hale getirelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırına koyup, fırını kapatarak tam 10 dakika mayalanmasını sağlayalım. Daha sonra fırını tekrar açarak yaklaşık 30 dakika , ama fırınınızın pişirme özelliğine göre üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Pişen poğaçaları fırından çıkardıktan sonra üzerini örterek, yaklaşık 10 dakika dinlendirdikten sonra ılık servis yapabilirsiniz. 
Ben eşimin iş yerine ılık ılık götürmesi için, bir sabah denediğimde, yapımı yaklaşık 1.5 saatimi almıştı. Misafirlerinize sunarken buna göre ayarlayabilirsiniz.

Şimdiden afiyet olsun diyorum.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder